Skip to end of metadata
Go to start of metadata

NÄITÄ SIVUJA EI ENÄÄ PÄIVITETÄ

Viimeisin Suomi.fi-palveluväylään liittyvä aineisto on saatavilla täällä: https://esuomi.fi/palveluntarjoajille/palveluvayla/

Kansallinen palveluväylä on tiedonvälityskonsepti, jonka tehtävänä on toimia viestien välitysalustana siihen liittyneiden järjestelmien välillä. Palveluväylä on tiedonvälityskerros, joka tarjoaa vakioidun ja tietoturvallisen tavan sekä julkaista että käyttää erilaisia tietovarantoja ja palveluita. Kansallisen palveluväylän toteutuksessa hyödynnettävän X-Road-ratkaisun kehitysympäristö tarjoaa kaikille mahdollisuuden kokeilla palveluväylää käytännössä. Kansallisen palveluväylän tuotantokäyttö tullaan aloittamaan vuoden 2015 loppupuolella.

Tältä sivustolta löydät:

Palveluväylä on kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelman (KaPA) hanke. Lisätietoa väylästä sekä ohjelmasta löytyy valtiovarainministeriön sivulta sekä eSuomi.fi-sivustolta.

Kehitysympäristöä ylläpidetään virka-aikana, noin klo 8.00–16.00. Liittymispyyntöihin pyritään vastaamaan pyyntöä seuraavana arkipäivänä. Mahdolliset kehitysympäristöön liittymistä koskevat kysymykset sekä tukipyynnöt voi lähettää osoitteeseen: palveluvayla(at)palveluvayla.fi.

Sivustosta vastaa Väestörekisterikeskuksen Kansallinen palveluarkkitehtuuri -yksikkö, palveluvayla(at)vrk.fi.

 

 

 

 

 • No labels

6 Comments

 1. Anonymous

  Hei, lisäättekö linkkisivuille linkin HRI-hankkeen Kansallinen palvleuväylä -selvitykseen.
  Lehdistötiedote: http://www.hri.fi/fi/ajankohtaista/kansallisessa-palveluarkkitehtuurissa-hyva-huomioida-myos-avoin-data/
  Selvitysraportti: http://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/data/dokumentit/HRI_Palveluvayla_Esiselvitys_Loppuraportti.pdf

  yst.terv. Marja Pirttivaara

 2. Hei,

  HRI-hankkeen linkki on lisätty Dokumentit-osioon Muu materiaali -otsakkeen alle.

  Ystävällisin terveisin,

  Petteri Kivimäki

 3. Anonymous

  Onko Palveluväylässä mahdollista kuljettaa ST IV tasoista salassa pidettävää tietoa?

  1. Ilman erillisiä toimepiteitä palveluväylän kautta on mahdollista välittää ST IV -tason turvaluokittelematonta aineistoa. Korkeamman suojaustason aineiston välittäminen edellyttää tällä erää lähetettävän datan salaamista palveluväylän ulkopuolella siten, että data kulkee koko palveluväylän läpi salattuna. Käytännössä datan salaaminen ja salauksen purku on tällöin dataa tarjoavan ja sitä hyödyntävän tietojärjestelmän vastuulla.

 4. Anonymous

  Ei siis ole, IV taso on se ensimmäinen turvaluokiteltu taso. Sitäkään ei saa siirtää ilman salausta palveluväylän läpi.

   

 5. Palveluväylän läpi voidaan kyllä välittää ST IV -tasolla eli tietoturvan perustasolla olevaa aineistoa. ST III -tason eli tietoturvan korotetun tason aineiston siirtäminen on mahdollista, mutta edellyttää käyttötapauskohtausta auditointia. Lisätietoja löytyy palveluväylän palvelulupauksesta.