Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

RAKETTI-uutiskirje 5.2013

7.5.2013

Sisältö

 • Hankkeen tapahtumat
 • Tietohallintoryhmä
 • VIRTA-projekti
 • OPI ja sen liitännäishankkeet
 • Yleiskuva Korkeakoulujen tietomallista
 • Korkeakoulujen tietomallin versio 2.1
 • TUTKI ja sen liitännäishankkeet
 • Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurityö
 • TIPTOP-projekti

* * * * *

Hankkeen tapahtumat

RAKETTI-hanke ja CSC ovat mukana AMK-päivillä Turussa 14.-15.5. Tervetuloa osastollemme keskustelemaan hankkeesta sekä noutamaan uusi tulos-esitteemme!

RAKETTI-tulosseminaari 2013 järjestetään elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Tarkempi päivämäärä ja ohjelma  sekä ilmoittautuminen julkistetaan vielä toukokuun aikana.

Raketti-kalenterista löydät kaikki RAKETTI:in liittyvät kokoukset ja tapahtumat.

 

Tietohallintoryhmä

Korkeakoulujen IT johtajien 15.4. kokouksessa on valittu Turun yliopiston tietohallintopäällikkö Teemu Seesto uudeksi FUCIO pääsihteeriksi. Seesto aloittaa tehtävässään 1.8.2013 nykyisen pääsihteerin Ahti Planmanin jäädessä eläkkeelle.

 

VIRTA-projekti

VIRTA projekti etenee alkuperäisessä aikataulussaan KSHJ hankkeen aikataulun viivästymisestä riippumatta. Tavoite on että korkeakoulujen tiedonsiirrot on toteutettu vuoden 2013 aikana, ja testaukselle ja käyttöönotolle jää aikaa keväälle 2014 saakka.

Ohjausryhmän kokous pidetään 27.5.2013, jolloin asialistalla on mm. VIRTA jatkokehitysaihiot vuodelle 2014.

 

OPI ja sen liitännäishankkeet

 • Kevään kolmas Synergiaryhmän työpaja järjestetään 15.-16.5.2013 Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Ensimmäisen päivän teemana ovat yhteentoimivuuden määritykset: 1) korkeakoulujen tietomallin haku- ja valinta -osuuden uudistaminen, 2) yhteisestä opetusmuotokoodistosta sopiminen ja 3) opiskelun ja opetuksen alueen palvelu- ja prosessitaulukon päivittäminen. Toisena työpajapäivänä työstetään kommentit kahteen  kokonaisuuteen: 4) IT-benchmarking-kyselyn (BencHEIT) kommentointi opiskelun ja opetuksen alueen järjestelmien näkökulmasta ja 5) opintotietojen tietosuojan käytännesäännöt -luonnoksen kommentointi. Materiaalit ja ilmoittautumisohjeet wikistä.
 • Synergiaryhmän kevään viimeinen etäkokous järjestetään 6.6.2013. Ryhmän kokoukset ovat avoimia kaikille korkeakoulujen asiantuntijoille.
 • OPI-osahankkeen ohjausryhmä kokoontuu kaksipäiväiseen tapaamiseen 23.-24.5.2013 pohtimaan opiskelun ja opetuksen alueen tietohallinnon nyky- ja tavoitetilaa.
 • Opintopolku-kokonaisuuden käyttöönotto siirtyy korkeakoulujen osalta syksyyn 2014, minkä vuoksi myös toukokuulle suunniteltu korkeakoulujen KSHJ-hyväksymistestausryhmän seuraava testaustyöpaja on siirretty syksyyn 2013.
 • Ekosysteemiryhmä on saanut valmiiksi korkeakoulujen valtakunnalliseen tietovarantoon liittyvien koodistojen selitetekstit. Lisätietoa koodistoista wikistä.
 • Kevään aikana Tampereen yliopistolta CSC:n versionhallintaan siirretty sähköinen tenttipalvelu kiinnostaa korkeakouluja. Palvelu on käytössä ja otetaan tällä hetkellä käyttöön yhä useammassa korkeakoulussa. Maaliskuun tietoturvaskannauksessa havaitut ongelmat on tutkittu ja ne korjataan mahdollisimman pian, jonka jälkeen korkeakouluilla on saavissa korjatut ohjelmistot. Tämän jälkeen voidaan aloittaa uuden palvelun kehitys. Jos jokin korkeakoulu on kiinnostunut olemaan uuden palvelun kehityksen eturintamassa, pyydämme ottamaan yhteyttä Soile Pylsyyn: soile.pylsy(at)csc.fi. Lisätietoa projektiwikistä.
 • Korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja järjestelmäprojekteja teknisestä näkökulmasta edistävä Integraatioryhmä etsii joukkoonsa lisää opiskelun ja opetuksen alueella toimivia teknisiä asiantuntijoita. Integraatioryhmän seuraava etäkokous on kuun vaihteessa, jolloin ohjelmassa mm. Uninettin WebApp Park -arkkitehtuurin esittely sekä ryhmän toiminnan suunnittelua. Lisätietoa integraatioryhmästä wikistä.

 

Yleiskuva Korkeakoulujen tietomallista

Korkeakoulujen tietomallille on otettu käyttöön wiki-alue, jossa voidaan julkaista käyttäjäyhteisön tuottamaa epävirallista dokumentaatiota ja muuta aineistoa tietomalliin liittyen. Ensimmäisenä sisältönä wikissä on esillä yleiskuva Korkeakoulujen tietomallista, yleiskuvan avulla mallin kokonaisuuden hahmottaminen on helpompaa. Sivusto vaatii Haka-kirjautumisen ja löytyy osoitteesta confluence.csc.fi/display/RAKETTI/Tietomalli.


Korkeakoulujen tietomallin versio 2.1

Korkeakoulujen tietomallista on maaliskuun lopussa julkaistu uusi versio 2.1. Versiossa on neljä uutta kokonaisuutta, joiden sisällyttämisestä tietomalliin KOKOA-koordinaatioryhmä päätti 21.3.2013.

 • Henkilön ja Maan yhdistäminen Henkilön Maa, sekä Maan rooli -käsitteillä; näin voidaan ilmaista esimerkiksi kaksoiskansalaisuuksia. Samassa yhteydessä merkitään vanhentuneiksi (kaavioissa punaisella värillä) Maan ja Henkilön aiemmin yhdistäneet yhteydet roolinimillä Kansalaisuus ja Kotimaa.
 • Opiskeluoikeusjaksoon voi nyt liittyä pätevyyksiä. Tieto johdetaan Koulutuksen tuottama pätevyys -tiedoista.
 • Monikielisyyden tukea on parannettu. Rakenteen avulla mille tahansa tietomallin attribuutille (tietokantatason sarakkeelle) voidaan antaa arvoja millä tahansa kielellä.
 • Ruotsinkielisiä käännöksiä on lisätty tietomalliin Glossary Group -työryhmän työn tuloksena.

Lisäksi tietomallin julkaisussa tuodaan nyt aiempaa selkeämmin esiin termien synonyymit sekä ruotsinkieliset käännökset.

Tietomalli, tietomallista johdetun tietokannan luontilauseet, muutoshistoria, sekä xmi- ja Visual Paradigm -tiedostot julkaistaan osoitteessa tietomalli.csc.fi.


TUTKI ja sen liitännäishankkeet

 • TUTKI-tietomallityöryhmän työtä jatketaan selvittämällä tarkemmin, kuinka CERIF-tietomallin käsitteet ja niiden alaluokitukset vastaavat suomalaisten yliopistojen tarpeita ja priorisoimalla korkeakoulujen kansallisen tietomallin kehittämiskohteet tutkimuksen osalta. Väliraportti TUTKI-ohjausryhmälle valmistuu elokuun 2013 loppuun mennessä.
 • Julkaisufoorumi-luokitusta täydennetään syksyllä 2013, jolloin asiantuntijapaneelit arvioivat tasolle 1 lisättäviä julkaisukanavia. Aiemmin luokittelemattomia  kanavia voi ehdottaa Julkaisufoorumin ehdotussivulla 31.5.2013 asti. Ehdotussivulla voi lisäksi esittää tasoluokitusta koskevia muutosehdotuksia sekä korjauksia tai täydennyksiä bibliografisiin tietoihin.
 • Kansalliskirjaston Kotimaiset tieteelliset artikkelit näkyviksi! -seminaarissa 25.4.2013 esiteltiin mm. Artikkelitietovaranto-hanketta (ARTIVA) , hankkeessa kehitettävää ARTO-tietokannan uutta syöttölomaketta, TSV:n tiedekustantajille suuntaamaa kyselyä ja OKM:n julkaisutiedonkeruuta.


Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurityö

 

* * * *

TIPTOP-projekti

Tiptop-projektissa tuotetaan oppijoille (ja ohjaustahoille) kansallinen, korkeakouluriippumaton malli palvelukokonaisuudesta, joka edistää oppijoiden opintoihin kiinnittymistä, opintojen etenemistä ja tutkintojen loppuun suorittamista. Koulutus- ja opetustarjonnan tarkastelupalvelu tarjoaa oppijalle mahdollisuuden tarkastella koulutusta tutkinto- ja korkeakoulurajojen yli. Lisätietoa: ww.csc.fi/sivut/tiptop.

 

* * * * *

Uutiskirjeen on koostanut:

Soile Pylsy, soile.pylsy(at)csc.fi