Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

RAKETTI-uutiskirje 6.2013
4.6.2013

Sisältö:

  • Hankkeen tapahtumat
  • Ohjausryhmä
  • Tietohallintoryhmä
  • VIRTA-projekti
  • OPI ja sen liitännäishankkeet
  • TUTKI ja sen liitännäishankkeet
  • Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurityö
  • TIPTOP-projekti

* * * *

Hankkeen tapahtumat

RAKETTI-hankkeen tulosseminaari järjestetään 30.8.2013 klo 12-15.30 Finlandia-talossa Helsingissä. Tulosseminaari järjestetään kahtena vaihtoehtoisena ohjelmapolkuna: Tutkimushallinnon polku sekä Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueen polku. Lisätietoa seminaarista sekä ilmoittautuminen ovat wikissä. Ilmoittautuminen päättyy 5.8. klo 10.

Ennakkotietoa: RAKETTI-hanke ja CSC ovat mukana valtakunnallisilla korkeakoulujen IT-päivillä Tampereella 5.-6.11.2013.

Raketti-kalenterista löydät kaikki RAKETTI:in liittyvät kokoukset ja tapahtumat.

RAKETTI-hankekauden jälkeiseen aikaan valmistautuessa ja CSC:n verkkosivu-uudistukseen mukautuessa RAKETTI-verkkkosivuja on alettu siirtämään ja arkistoimaan wikiin. Uusi verkkosivuilme julkaistaan syksyllä, ja vanha verkkosivusto raketti.csc.fi toimii normaalisti. Wikisivusto on jo otettu käyttöön materiaalin julkaisupaikkana, ja muun muassa hankkeen ohjausryhmän ja KOKOA-osahankkeen pöytäkirjat sekä julkaistut uutiskirjeet on siirretty wikiin. Wikisivustoa voit selata osoitteessa: https://confluence.csc.fi/display/RAKETTI/.

RAKETTI-uutiskirje lähtee kesälomalle eikä ilmesty heinäkuussa. Seuraava uutiskirje ilmestyy jälleen 13.8.2013. Rakettilaiset toivottavat kaikille aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

 

Tietohallintoryhmä

27.5.2013 kokoontunut ryhmä on työstänyt OKM:n johdolla dokumenttia: “OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamien palveluiden korkeakoululähtöinen ohjaus ja korkeakoululaitoksen kokonaisarkkitehtuurin hallinta RAKETTI -hankkeen jälkeen”. RAKETTI-hankeen ohjausryhmä käsittelee asiaa 4.6.2013 kokouksessaan.

 

VIRTA-projekti

Ohjausryhmä päätti 27.5.2013 kokouksessaan selventää KSHJ:n viivästymisen vaikutusta projektiin. Päätöksen mukaisesti  31.3.2014 on ehdoton takaraja korkeakoulujen tiedonsiirtojen tuotantovalmiudelle. Korkeakoulukohtaisen toteutusten edistymisen tilanteen voi tarkistaa täältä.  

Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon jatkokehitysaihioita on koottu sekä Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen –muistiosta, että OPI Synergiaryhmän piiristä esiin tulleista korkeakoulujen tarpeista.  OKM on priorisoinut 27.5. 2013 ohjausryhmälle esitetyt jatkokehitysaihiot, ja ohjausryhmä esittää omat näkemyksensä ja mahdolliset täydennykset 9.6.2013 mennessä.  Tavoitteena on tehdä tärkeimmistä kehitysaihioista tarkemmat esiselvitykset syksyn 2013 alkupuolella.

 

OPI ja sen liitännäishankkeet

Synergiaryhmän kevään viimeinen etäkokous järjestetään 6.6.2013. Ohjelmassa mm. ajankohtaiskatsaukset liitännöistä Opintopolkuun/KSHJ:hin, monien eri ryhmien ja projektien kuulumisia sekä Synergiaryhmän syyskauden aikatauluttaminen ja suunnittelu. Myös Integraatioryhmä etäkokoontuu 6.6.2013, jolloin ohjelmassa mm. Uninettin WebApp Park -arkkitehtuurin esittely sekä osahankkeen ohjausryhmältä saatujen tietoturvaan ja projektien tukemiseen liittyvien toimeksiantojen läpikäynti. Ryhmien kokoukset ovat avoimia kaikille korkeakoulujen asiantuntijoille.

OPI-osahankkeen ohjausryhmä muovasi tapaamisessaan 23.-24.5.2013 ehdotuksen RAKETTI-hankekauden jälkeiseksi organisoitumiseksi opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella. Ohjausryhmä ehdottaa, että yliopistojen OHA-forum, ammattikorkeakoulujen opintopäällikköverkosto, AAPA ja FUCIO perustavat yhteisen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän, joka ohjaa opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon asiantuntijoiden synergiaryhmää.

OPI-koordinaatio on kesälomalla 7.-23.6.2013. Kiireellisissä asioissa ota yhteys palveluosoitteeseen opi at csc.fi.

 

TUTKI ja sen liitännäishankkeet

TUTKI-ohjausryhmä käsitteli kokouksessaan 24.5.2013 mm. esiselvitystä tutkijan identifioinnoista kansallisella tasolla sekä TUTKI:n suuntaviivoja vuodelle 2014.

Tutkijan identifioinnin esiselvityksen ensimmäisessä vaiheessa on kartoitettu erilaisia toteuttamisvaihtoehtoja sekä käytössä olevia tutkijatunnisteita. Korkeakoulujen näkökulmia ja valmiuksia kartoitetaan kesäkuun aikana kyselyllä.

TUTKI-tietomallityöryhmän jäseniä perehtyi eurooppalaiseen CERIF-tietomalliin EuroCRIS Membership Meetingissä Bonnissa 13.–15.5.2013.

TUTKI-tietomallityöryhmässä kartoitetaan korkeakouluissa käytössä olevia määrittelyjä ja luokitteluja tutkimuksen alueen käsitteille. Aiheesta lähetettiin korkeakouluille kysely, jonka tuloksia käsitellään työryhmän seuraavassa kokouksessa 10.6.2013.

Ohjausryhmän pöytäkirjat ym. materiaaleja löytyy TUTKI:n wiki-sivustolta.

 

Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurityö

KOKOA-koordinaatioryhmä kokoontui 20.5. Kokouksessa käsiteltiin mm. laatuasiantuntijoiden ja KA-työtä tekevien tahojen yhteistoiminnan tiivistämistä. Tämän tiimoilta järjestetään syksyllä seminaari aiheesta. Myös julkisen hallinnon arkkitehtuurityötä tuetaan ja samalla määritellään korkeakoulujen käytettäväksi arkkitehtuuriperiaatteita tarkemmalla tasolla. Kokouksen pöytäkirja julkaistaan Raketti-sivuilla.

Korkeakoulujen dw-asiantuntijoiden vertaisverkoston Tietovarastofoorumin 5. tapaaminen järjestettiin Jyväskylän yliopiston tiloissa 29.5. Tilaisuudessa kuultiin esitykset Metropolian, Jyväskylän yliopiston sekä Kajaanin ammattikorkeakoulujen tietovarastoratkaisuista, korkeakoulujen it-benchmarking-työstä, korkeakoulujen tietomallin referenssitoteutuksesta (tietokannan SQL-kielisistä luontilauseista), sekä Oraclen BI-työkaluista.

Tietovarastoforum-tilaisuuksien kalvoja tulee näkyviin osoitteeseen  https://confluence.csc.fi/display/TVF/Tietovarastoforum.

 

Korkeakoulujen tietomalli

Korkeakoulujen tietomallia ja siihen liittyviä koodistoja kehitetään työryhmissä esimerkiksi opintohallinnon ja tutkimustoiminnan alueella. Paraikaa kartoitetaan esimerkiksi tutkimusprojekteihin, tutkimusorganisaatioon, tutkimusinfrastruktuuriin, asiantuntijatehtäviin sekä tutkimustoiminnan tuotoksiin liittyviä eurooppalaisia ja kotimaisia metatietoja niiden harmonisoimiseksi ja viemiseksi tietomalliin.

* * * *

TIPTOP-projekti

Tiptopin ROS-palveluiden hälytyksiä suunniteltu ja toteutettu. AHOT-käyttöliittymäkuvat laadittu, ja HOPS-toiminnallisuudet muokattu uuden teknologiaratkaisun (HTML5) mukaisiksi. Projektissa valmistaudutaan Tiptop release 0.3 julkaisuun kesän jälkeen.

Tiptop-projektissa tuotetaan oppijoille (ja ohjaustahoille) kansallinen, korkeakouluriippumaton malli palvelukokonaisuudesta, joka edistää oppijoiden opintoihin kiinnittymistä, opintojen etenemistä ja tutkintojen loppuun suorittamista. Koulutus- ja opetustarjonnan tarkastelupalvelu tarjoaa oppijalle mahdollisuuden tarkastella koulutusta tutkinto- ja korkeakoulurajojen yli. Lisätietoa: www.csc.fi/sivut/tiptop.

 

* * * *

Uutiskirjeen on koostanut:

Soile Pylsy, CSC, RAKETTI-hankkeen viestintä