Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

RAKETTI-uutiskirje 8.2013

13.8.2013

Sisältö:

  • Hankkeen tapahtumat ja viestintä
  • Ohjausryhmä
  • Tietohallintoryhmä
  • VIRTA-projekti
  • OPI ja sen liitännäishankkeet
  • TUTKI ja sen liitännäishankkeet
  • Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurityö
  • Korkeakoulujen tietomalli
  • Tietovarastoinnin kehittäminen
  • TIPTOP-projekti

***

Hankkeen tapahtumat ja viestintä

RAKETTI-hankkeen tulosseminaari järjestetään 30.8.2013 klo 12-15.30 Finlandia-talossa Helsingissä. Tulosseminaari järjestetään kahtena vaihtoehtoisena ohjelmapolkuna: Tutkimushallinnon polku sekä Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueen polku. Lisätietoa seminaarista sekä ilmoittautuminen ovat wikissä. Ilmoittautuminen päättyi 5.8. mutta seminaareja voi seurata etänä verkosta.

RAKETTI-hankkeen viestintää on uudistettu ja hankkeen www-sivujen tiedotus on siirretty Confluence wikiin: confluence.csc.fi/display/RAKETTI/. Wikistä löydät kaikki uusimmat uutiset, pöytäkirjat ja raportit. Tervetuloa tutustumaan!

Ennakkotietoa: RAKETTI-hanke ja CSC ovat mukana valtakunnallisilla korkeakoulujen IT-päivillä Tampereella 5.-6.11.2013.

Raketti-kalenterista löydät kaikki RAKETTI:in liittyvät kokoukset ja tapahtumat.

 

Tietohallintoryhmä

Tietohallintoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 2.9.2013, jolloin asialistalla on RAKETTI-VIRTA -projektin ohjauksen lisäksi tilannekatsaukset BencHEIT:sta ja CSC:n asiakasohjauksen kehittämisestä, sekä esittelyt KSHJ- uudistuksesta sekä Tilastokeskuksen tiedonkeruiden kokonaistilanteesta.

 

VIRTA-projekti

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan syksystä 2014 lähtien yhteishaussa. Tasavallan presidentin on vahvistanut 28.6.2013 ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalintojen uudistamista koskevat lakimuutokset, jotka tulevat voimaan vuoden 2014 alusta lukien. Opiskelijavalintarekisteristä ja ylioppilastutkintorekisteristä annettuun lakiin lisätään uuden yhteishaku- ja valintajärjestelmän edellyttämät korkeakoulujen valtakunnallista tietovarantoa koskevat säännökset. Lait tulevat voimaan 1.1.2014. Lisätietoja täältä.

 

OPI ja sen liitännäishankkeet

OPI-osahanke kutsuu opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöverkostot 30.8.2013 tapaamiseen, jossa sovitaan suuntaviivoista osahankkeessa syntyneen yhteistyön jatkamiseksi RAKETTI-hankekauden jälkeen.

Osahankkeen ohjausryhmä kokoontuu syyslukukaudella kolmesti; 9.9., 28.10. ja 28.11.

Synergiaryhmä sopi 6.6.2013 etäkokouksessaan syyskaudelle työpajat 16.-17.10. ja 3.-4.12. sekä etäkokoukset 18.9., 12.11. ja 18.12. Ryhmän tapaamiset ovat avoimia kaikille korkeakoulujen asiantuntijoille.

Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella tehtyä arkkitehtuurityötä jatketaan syyslukukaudella ja tulokset kootaan yksiin kansiin. Tutustu osahankkeessa tuotettuihin yhteentoimivuuden tukimateriaaleihin.

Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteisen määrityskirjaston suunnittelu ja toteutus polkaistaan käyntiin elokuussa.

 

TUTKI ja sen liitännäishankkeet

Tietomallityöryhmä on selvittänyt korkeakoulujen tietomallin ja eurooppalaisen CERIF-tietomallin yhteensopivuutta, koonnut yhteen korkeakoulujen ja CERIFin käyttämiä luokituksia sekä priorisoinut kansallisen tietomallin kehittämiskohteita tutkimuksen osalta. Työryhmä luovuttaa väliraportin TUTKI-ohjausryhmälle elokuun loppuun mennessä.

Tutkijan identifiointi -kyselyllä selvitetään korkeakoulujen valmiuksia ja näkökulmia kansallisen tason tutkijaidentifiointiin. Vastausaikaa kyselyyn on 16.8. asti. Kyselyn tuloksia esitellään RAKETTI-tulosseminaarissa 30.8.

TUTKI-julkaisutiedonkeruuseminaari järjestetään keskiviikkona 18.9. (HTC Keilaniemi, Espoo). Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

TUTKI-ohjausryhmä kokoontuu syksyllä 4.9., 15.10. ja 4.12.

 

Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurityö

Raketti-hanke ostaa Tapani Kellan (JY) asiantuntijatyötä korkeakoululaitoksen arkkitehtuuriperiaatteiden koostamista varten. Työ valmistuu syksyn 2013 aikana.

KOKOA-koordinaatioryhmä kokoontuu 9.9. ja 1.11.

Pekka Linna (CSC) on palannut opintovapaalta ja ottaa KOKOA-koordinaattorin tehtävät hoitaakseen.

 

Korkeakoulujen tietomalli

KOKOA-koordinaatioryhmän hyväksymä toimintamalli korkeakoulujen tietomallin hallintaan julkaistiin 11.7.2013. Asiakirja on saatavilla Eduunista KOKOA-koordinaatioryhmän sivuilta  https://tt.eduuni.fi/sites/raketti/kokoa/SitePages/Home.aspx kohdasta ”Yleiset materiaalit” sekä myös sivulta https://confluence.csc.fi/pages/viewpage.action?pageId=34144419.

Synergian alaisen tietomalli-iskuryhmän työskentely on käynnistynyt kesän jälkeen. Työn alla on erityisesti korkeakoulujen tietomallin haku- ja valintaosuus sekä lisäksi tietomallin vaikuttavuuden lisääminen eri kohderyhmille.

Tutkimuksen tietomallityö etenee TUTKI-ohjausryhmän toimeksiannon mukaisesti. https://confluence.csc.fi/display/tutki.

Tietomallityöhön on kohdennettu lisää resursseja; Suvi Remes (suvi.remes(at)csc.fi) on aloittanut CSC:llä 24.6.

Korkeakoulujen tietomalli on saatavilla osoitteesta http://tietomalli.csc.fi/

 

Tietovarastoinnin kehittäminen

Tietovarastofoorumi kokoontuu syyskaudella kahdesti: 29.8. Espoossa ja 5.11. IT-päivien yhteydessä Tampereella. Näiden tapaamisten lisäksi järjestetään 25.10. pääkaupunkiseudulla Tietovarasto-aiheinen seminaari. Näiden tapahtumien tarkemmat tiedot löytyvät Raketti-sivuilta: https://confluence.csc.fi/display/RAKETTI/Tietovarastoforum

 

TIPTOP-projekti

Tiptopin Release 0.3 viimeisteltiin kesän aikana ja testataan parhaillaan. Julkaistaan elokuun aikana ja sisältää ROS ja HOPS-palveluita. AHOT-palvelun kehitys on alkamassa.

Tiptop-projektissa tuotetaan oppijoille (ja ohjaustahoille) kansallinen, korkeakouluriippumaton malli palvelukokonaisuudesta, joka edistää oppijoiden opintoihin kiinnittymistä, opintojen etenemistä ja tutkintojen loppuun suorittamista. Koulutus- ja opetustarjonnan tarkastelupalvelu tarjoaa oppijalle mahdollisuuden tarkastella koulutusta tutkinto- ja korkeakoulurajojen yli. Lisätietoa: www.csc.fi/sivut/tiptop.

 

* * *

Uutiskirjeen on koostanut:

Soile Pylsy, soile.pylsy(at)csc.fi