Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

RAKETTI-uutiskirje 9.2013
10.9.2013

Sisältö:

  • Hankkeen tapahtumat
  • Tietohallintoryhmä
  • VIRTA-projekti
  • OPI ja sen liitännäishankkeet
  • TUTKI ja sen liitännäishankkeet
  • Korkeakoulujen tietomalli
  • TIPTOP-projekti

* * *

Hankkeen tapahtumat

RAKETTI-hanke ja CSC ovat mukana valtakunnallisilla korkeakoulujen IT-päivillä Tampereella 5.-6.11.2013. Osasto numeromme on 23, tervetuloa juttusille!

RAKETTI-hankkeen tulosseminaari järjestettiin 30.8.2013 Helsingissä. Tulosseminaarin esitysmateriaalit ja ohjelmapolkujen tallenteet ovat  katsottavissa ovat wikissä. Kiitokset kaikille osallistujille!

RAKETTI-hankkeen viestintää on uudistettu ja hankkeen www-sivujen tiedotus on siirretty Confluence wikiin: confluence.csc.fi/display/RAKETTI/. Wikistä löydät kaikki uusimmat uutiset, pöytäkirjat ja raportit. Tervetuloa tutustumaan!

Raketti-kalenterista löydät kaikki RAKETTI:in liittyvät kokoukset ja tapahtumat.

 

Tietohallintoryhmä

2.9.2013 kokouksessa Tietohallintoryhmä otti kantaa Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon jatkokehitysaihioihin.  Yhtenäisen näkemyksen mukaan tavoitteena on edistää ns. lakisääteisiä tarpeita palvelevia kokonaisuuksia, kuten opettajan pätevyystiedot, kansainvälinen liikkuvuus ja suorien tiedonkeruiden korvaaminen.

Lisäksi kokouksessa kuultiin OPH:n esitys KSHJ:stä ja oppijanumeron käyttöönotosta. Ryhmän kannanotoksi kirjattiin toive saada OID rekisteröintipalvelu laajempaan käyttöön kuin pelkästään opiskelijatietoihin liittyväksi.

 

VIRTA-projekti

Korkeakoulujen VIRTA-integraatiot etenevät siten, että syys-lokakuussa suurin osa korkeakouluista on testivaiheessa. Tilannekuva on nähtävissä täältä.

Palveluiden ja ohjelmistokomponenttien toteuttajille on avattu VIRTA testiympäristö 30.8.2013. Palvelu tarjoaa samat lukurajapinnat kuin tuotantoon tuleva Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto. Lisätietoja: virta@csc.fi.

 

OPI ja sen liitännäishankkeet

Synergiaryhmän syyskauden ensimmäisessä kokouksessa 18.9.2013 päivitetään tuttuun tapaan tilannekuvaa Opintopolku-kokonaisuuteen liittyen ja kuullaan alaryhmien ajankohtaisista asioista. Lisäksi luvassa on ARKKI-työssä syntyneiden, kevään viimeisessä työpajassa päivitettyjen pääprosessien viimeistely ja hyväksyminen. Uutena toimeksiantona Synergiaryhmältä on pyydetty näkemystä passiivirekisterien suhteutumisessa korkeakoulujen rahoitukseen. Ryhmän tapaamiset ovat avoimia kaikille korkeakoulujen asiantuntijoille.

Osahankkeen alle on perustettu Opintopolkuryhmä, jonka tarkoituksena on organisoida yhteistyötä OPH:n ja korkeakoulujen välillä sekä seurata ja päivittää tilannetta korkeakoulujen tehtävien osalta. Ryhmän on tarkoitus mm. selvittää, mitä toimenpiteitä korkeakouluilta vaaditaan KSHJ:hin liityen (esimerkiksi tietovirrat, tiedonsiirrot, rajapinnat jne.), ja millä aikataululla toimenpiteet on tehtävä. Lisätietoa ja ilmoittatuminen Opintopolkuryhmän sivulla.

Osahankkeen ohjausryhmä kokoontuu syyslukukaudella kolmesti; 24.9., 25.10. ja 28.11.

Opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyön verkostot sopivat syksyn aikana RAKETTI-OPI-osahankkeessa syntyneiden yhteistyörakenteiden ja tukipalveluiden jatkosta ja ohjausrakenteesta hankekauden  jälkeen. Verkostot kokoontuivat keskustelemaan asiasta ja jatkotoimista 30.8.2013. Yksi ehdotetuista ohjausrakennevaihtoehdoista on korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän perustaminen. CSC koostaa käydyn keskustelun pohjalta verkostojen yhteyshenkilöille kommentoitavaksi ehdotuksen hankekauden jälkeisestä organisoitumisesta syyskuun aikana.

 

TUTKI ja sen liitännäishankkeet

TUTKI-julkaisutiedonkeruuseminaari järjestetään 18.9.2013 (HTC Keilaniemi, Espoo). Ilmoittautumisaika päättyy 11.9.2013. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Tutkijan identifiointi -kyselyyn vastasi 13 yliopistoa ja 22 ammattikorkeakoulua. Kyselyn kooste löytyy täältä.

Tietomallityöryhmän toinen väliraportti on julkaistu ja löytyy täältä. Raportissa on hahmoteltu tutkimushallinnon alueen käsitteitä ja niiden yhteyksiä sekä niihin liittyviä luokituksia. Työryhmän loppuraportti valmistuu joulukuussa. Aiheesta järjestetään kaikille korkeakouluille suunnattu workshop myöhemmin syksyllä (ajankohta vielä avoin).

TUTKI-ohjausryhmä päätti kokouksessaan 4.9., että vuoden 2013 loppupuolella järjestetään kick off -tilaisuus korkeakoulujen yhteistyön käynnistämiseksi tutkimushallinnon alueella.

TUTKI-ohjausryhmä kokoontuu syksyn aikana vielä kaksi kertaa: 15.10. ja 4.12.

 

Korkeakoulujen tietomalli

RAKETTI-OPI:ssa Synergiaryhmän alainen Tietomalli-iskuryhmä työstää Koulutustarjonta-osiota, sisältäen haun & valinnan aihealueet. Lisäksi käsiteltävänä on koulutusluokituksen mallintaminen.

RAKETTI-TUTKI:ssa työn alla ovat asiantuntijatehtävät, muut tutkimus- ja kehittämistoiminnan tuotokset, sekä tutkimushanke/projekti ja tutkimusinfrastruktuurit. On pohdittu mm. geneerisen Organisaatio-käsitteen lisäämistä mallin selkeyttämiseksi.

Tavoitteena on lisäksi edistää yhteentoimivuutta kansainvälisiin malleihin.

Mallinnustyön lähtökohtana on säilyttää käsitetaso joustavana ja mahdollisimman yhtenäisenä korkeakoulujen välillä. Koodistotaso on erillinen tasonsa, jolla otetaan kantaa ilmentymiin ja yksityiskohtiin.

Korkeakoulujen tietomalli on yleinen käsite- ja loogisen tason tietosisältökuvaus.

 

TIPTOP-projekti

Tiptopin Release 0.3 on julkaistu. HOPS-puolen sisällöstä on myös tehty esittelyvideo, jonka voi ladata Tiptopin wikisivuilta. Syksyn kehitystyön tavoitteet HOPS:n ja AHOT:n suhteen on määritelty. Tiptopin demotarinan ensimmäinen versio on valmistunut.

Tiptop-projektissa tuotetaan oppijoille (ja ohjaustahoille) kansallinen, korkeakouluriippumaton malli palvelukokonaisuudesta, joka edistää oppijoiden opintoihin kiinnittymistä, opintojen etenemistä ja tutkintojen loppuun suorittamista. Koulutus- ja opetustarjonnan tarkastelupalvelu tarjoaa oppijalle mahdollisuuden tarkastella koulutusta tutkinto- ja korkeakoulurajojen yli. Lisätietoa: www.csc.fi/sivut/tiptop

 

* * *

Uutiskirjeen on koostanut:

Soile Pylsy
soile.pylsy(at)csc.fi