Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Ajankohta: 19.2.2019 klo 9.30-10.30

Paikka: https://connect.funet.fi/virta

Äänite:https://connect.funet.fi/pn1r1mr8qzl1/

Osallistujat:

CSC

Helena Majamäki, Jukka Kohtanen,

Mari Pihamaa, Eila Partanen

Novia 

Aalto yliopisto

 OAMK 
ArcadaKrister Karlström, Lilian SjöbergOYAila Kanniainen, Aimo Rahkonen
CentriaElina OvaskainenPolamk 
DIAKPirjo MyllykangasSaimaaMirva Viiru
Haaga-Helia SAMK Liisa Peltomäki
HAMK

Anneli Tirkkonen, Nea Yalcin,

Leena Luoma

Savonia Jyrki Linja
HankenJohanna GröningSeAMKAntti Ahola
HYEija Airio, Teija KujalaTaiY 
HumakPekka HarjulaTAMKHannele Husa, Kirsi Varpa
JAMKUlla Tiainen-SallinenTAU 
JY

Helena Maukonen, Jenni Kokko,

Timo Rantanen, Viivi Aumanen

Tilastokeskus 
KAMKMarita KarjalainenTuAMKTaija Oksanen, Tessaliina Iltanen
KareliaTuula HiltunenTYPäivi Rahkonen-Ellä, Reija Rantanen
LAMKHeli PeltolaUEF

Kari Pitkänen,

Silja Pesonen, Tarja Pakarinen

LaureaPäivi Aho, Virpi RahikainenVAMKJuha Vierola
Lapin AMK

Merja Korkeamaa, Pietari Tahvonen,

Mirja Ollila

VYAila Markus, Johanna Passiniemi
LUTAlli Järvinen, Marjo RiipinenÅAJoakim Björklund, Linda Lindholm
LaY XAMK

Ritva Kontulainen, Sanna Mäenpää

MetropoliaPirkko Niskanen  

 

Asialista:

Ajankohtaiset

 • VIRTA-Opintotietopalvelun Viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmän kokouksen 7.2.2019 muistio
  • VIRTAn opiskeluoikeuden tilakoodiston käyttö (erityisesti tila 3)
   • Päättynyt (3) opiskeluoikeus on läpäisty opiskeluoikeus. Luopunut (5) tai passivoitu (4) tarkoittavat, että ei tullut tarkoituksenmukaista tulosta. Mikäli korkeakoulu ei pysty erottelemaan, onko tutkintoon johtamaton koulutus saatu päätökseen tarkoitetulla tavalla vai ei kun määräaikaisen opiskeluoikeuden määräaika on tullut vastaan, nämä opiskeluoikeudet kategorisoidaan päättynyt-tilaan (3). Tutkintoon johtavassa koulutuksessa opintoajan rajauksesta johtuva päättyminen kuuluu passivoitu-tilaan. Päättynyt opiskeluoikeus on sellainen, ettei se voi enää muuttua takaisin muuhun opiskeluoikeuden tilaan, eli sitä ei voi enää uudelleen aktivoida.
   • Poiminnoissa tila 3 tulkitaan siten, että opiskeluoikeus on suoritettu suunnitellusti loppuun = kaikki pisteet suoritettu
   • Parannetaan ohjeistusta
 • Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmän (KOOTuki) 8.2.2019 kokouksen muistio.

Tutkimuskäyttö

Opiskelijabarometri -tutkimus (OTUS)

 • Tiedoksi: CSC ei toimi teknisenä tietojen välittäjänä Otus ry:n ja korkeakoulujen välillä.
  • Otus on suoraan yhteydessä korkeakouluihin tutkimuksen tiimoilta

Tiedonkeruut ja raportointi


OKM:n suorat tiedonkeruut

VirtaSFTP-hakemistorakenne, tiedostot

Keskustelua

Harjula (Humak):  Olisiko mahdollista generoida jo etupainotteisesti näitä tarkistustiedostoja: Tarkistus_ulkomaa_harjoittelu_2019_HUMAK.csv ja Tarkistus_ulkomaa_suoritukset_2019_HUMAK.csv? Eli siis kuluvankin vuoden tilannetta voisi katsoa. Taustalla sen tyyppinen ajatus, jos täällä haluaisi katsoa ristiin liikkuvuuksia ja niihin liittyviä opintopisteitä. Ne, jotka ovat tapahtuneet loppusyksystä 2018, niistä tapahtuneet hyväksiluvut tehdään alkuvuodesta 2019. Voisi käyttää hyödyksi tarkastustiedostoja tarkastelussa.

Majamäki (CSC): Tästä voisi laittaa virta-tiketin niin tulee koko tiimille.

Kokko (JY): Tutkinnon osat avoimessa yliopisto-opetuksessa ja erillisinä opintoina: Pitääkö toimittaa kaikki tiedot käsin vai voiko toimittaa avoimeen yliopisto-opetukseen liittyvät tiedot käsin, mutta erillisinä opintoina menisi automaattisesti?

Vastaus: Voi toimittaa esim. tutkinnon osat avoimen yliopisto-opetuksessa käsin ja erilliset opinnot poimitaan VIRTAsta. Eli ei tarvitse toimittaa kaikkea käsin, mikäli toisen joutuu toimittamaan käsin.

Varpa (TAMK): Tuleeko vielä 55 tarkistustiedostoja vuodelle 2019? Tuleeko siis 55 op laskentaa vielä CSCn puolesta vai luovutaanko siitä kun ei ole enää rahoitusmallissa 2021 alkaen?

Majamäki (CSC): Muistelen, että edelleenkin pidetään pyörimässä. Olen siinä käsityksessä, että edelleen.

Karlström (Arcada): Jatkuuko tiedonkeruu Vipuseen? Milloin jos loppuu?

Kohtanen (CSC): Tilastokeskus jatkaa 55 op keräämistä omiin tarkoituksiin opiskelijatiedonkeruun perusteella. Extra-vipuseen kertynyt eri mallilla rahoitusmallia varten. Keskustellaan ministeriön kanssa kuinka kauan jatketaan.

Mäenpää (XAMK): Onko kenelläkään muulla ollut ongelmia Valviran kanssa? Xamkin sosionomitutkintoja katoaa(?) Valviran tarkistusjärjestelmistä. Näkyvät kuitenkin esimerkiksi Koski-palvelussa oikein.

Rantanen (JY): On ollut toisinaan jitain väliaikaista hämminkiä tiedonsiirrossa VIRTA-Valvira välillä. Pääosin toiminut hyvin.

Majamäki (CSC): Meille ei ole kuulunut ongelmia, yksittäisiä välillä.

Lindholm (ÅA): Onko olemassa päivitettyä koodistoa, jossa puheterapeuteille oma koodi?

Kohtanen (CSC): PUT


VIRTA-tiedonkeruiden aikataulut 2019

Raportointi

Muut asiat

 • PIVO integroitunut VIRTAan
  • yhteydet avattu tuotantokäytössä tietojen yhdistämiseen luvan antaneille korkeakouluille: UEF, TY, OY, LUT, ÅBO, TAU, TAMK, SAVONIA, METROPOLIA ja JAMK
 • Kehittämishankkeista virtaa ja synergiaa kevätseminaari 21.-22.5.2019 pks-seudulla

Kysymyksiä ja keskustelua

Kokko (JY): Meillä viittomakielistä opetusta. Onko viittomakieli kieli? Onko ok, että laitetaan viittomakielellä suoritetut suomen kielellä suoritetuiksi? Opintosuorituksen kieli

Myllykangas (DIAK): ei olla laitettu kieleksi Diakissa

Kohtanen (CSC): Pitää varmaan tarkistaa ministeriöstä halutaanko ne erikseen. Ei ole tullut esiin.

Kokko (JY): Liittyy varmaan tilastokeskukseenkin, jos VIRTAssa ruvetaan ministeriön halusta täydentämään kielikoodistoa uudella koodilla että tietoa käytetään muuallakin niin niidenkin pitää huomioida, että on standardin lisänä kielikoodi.

Kohtanen (CSC): Vanha tiketti aiheesta VIRTA-270

Harjula (Humak): Aikanaan mietittiin kun kysyttiin vieraskielistä opetusta ja kielten opetusta erikseen. Nyt jäänyt pois kielten opetus. Viittomakieli ongelmallinen, koska on erilaisia. Viittomakieli ei ole universaali. Pepissä kun laitetaan suorituksia, jos opetus olisi tapahtunut viittomakielellä tai tulkin välityksellä, ajateltiin että tuodaan suorituskielenä suomi. Valikossa ei aktivoituna mahdollista viittomakieltä. Ei pysty antamaankaan suorituskielenä viittomakieltä. En tiedä mikä oikea toimintatapa.

Kohtanen (CSC): Jaottelu kuitenkin vieraskieliseen opetukseen. Olisiko se vieraskieliseen? ei kai

Kokko(JY): En sanoisi että olisi vieraskielistä.

Kohtanen (CSC): Ehkä joku lisätiet suoritukselle.

Harjula (Humak): Jos miettii perinteisen vieraskielisen opetuksen määritelmä. Lisäehtoja, että pitää olla kokonaan suoritettu vieraalla kielellä. Jos opiskelija tekee suorituksen, että suoritus viittomakielellä. Maalaislogiikalla pitäisi viittoa suoritus, ei esim. kirjoittaa. Ei voisi olla puhtaasti 100 % viittomakielellä. Nykyisin ei ole tilastoitu. Jos löytyi valikosta, opettajat ovat voineet niitä laittaa suorituksiksi. Nykyisin ei enää.

Kokko (JY): Kuulostaa siltä, että jos mekin toimitettaisiin suomen viittomakielellä tehdyt suomenkielisinä. Jos toisin sanotaan niin muutetaan toimintatapaa.

Kujala (HY): Lukuvuosimaksuvelvollisten ilmoittautuminen. Mikä on yleinen kanta, ne jotka on vapautettu joko määräaikaisesti tai lopullisesti lukuvuosimaksuista? Otetaanko rasti lukuvuosimaksuvelvollinen pois? Jos otetaan niin katoaa historiasta, että on koskaan ollutkaan maksuvelvollinen. Miten pitäisi toimia?

Kohtanen (CSC): Miten vapautettu on tulkittu?

Kujala (HY): On saanut oleskeluluvan Suomessa määräajaksi tai esim. mennyt naimisiin tai saanut kansalaisuuden, jolloin vapautettu. Haluaisimme että pääsisivät OILIn kautta ilmoittautumaan. Voidaan jättää ilmoittautumisrivi laittamatta, jotta pääsevät tekemään. Silloin VIRTAan menee rahoituslähde 5 eli tilastoidaan lukuvuosimaksuvelvollisina, mitä he eivät silloin enää ole. Mikä on yleinen tapa toimia tämän kanssa että toimitaan kaikki samalla tavalla?

Kohtanen (CSC): Lukuvuosimaksutyöryhmässä vapautettu -käsitettä ei suositeltu käytettäväksi.Ymmärretään eri tavalla. VIRTA tietomallissakin on että kun saa suomen kansalaisuuden, päättyy lukuvuosimaksuvelvollisuus

Kujala (HY): On vain lukuvuosimaksuvelvollinen tai ei. Pystymme OILIa ohjaamaan muutenkin, mutta meillä on monia tapoja toimia sen kanssa ilmoittautumisrivin kanssa. Pitäisikö olla yhteinen päätös että toimitaan samalla tavalla, ettei tule erilaiset luvut?

Kohtanen(CSC): pitäisi viedä keskusteluun haku-ja valintaporukalle.

Kujala (HY): otetaan vain lukuvuosimaksuvelvollisuus rasti pois?

Kohtanen (CSC): Näin aikoinani tein.

Karlström (Arcada): Meillä sama tilanne. Jos on kerran ollut maksuvelvollinen, rahoituslähde pysyy. Ei ole rastia vaan maksutiedot erikseen. Sen perusteella pystymme tuottamaan rahoituslähde ja rivit VIRTAan, jotka OILI tarvii. Oikea ratkaisu jos rahoituslähde muuttuu, pitäisi tuoda VIRTAan uusi opiskeluoikeusjakso? Jaksossa kiinni rahoituslähde. Sitä tällä hetkellä emme pysty, vain yksi opiskeluoikeusjakso. Teknisesti onnistuisi näin VIRTAn kautta. Kun lasketaan lukuvuosimaksuvelvollisia, tulee eri lukuja. Tietojärjestelmät toimivat eri tavalla.Olisi hyvä saada yhteinäinen käytäntö.

Majamäki (CSC): Kyllä, optimaalinen olisi juuri näin että tuotaisiin opiskeluoikeusjaksolle.

Karlström (Arcada): ei ole järjestelmää, joka tuottaa useampia opiskeluoikeusjaksoja samaan opiskeluoikeuteen?

Kohtanen (CSC): Ilmeisesti Turun yliopisto pystyy.Kun määritellyä tehtiin, oli ylipäätään vielä vaiheessa miten korkeakoulut toimivat. Päivämäärä kenttien lisääminen tuskin kovin suuri asia.

Karlström (Arcada): Onko suuri haitta jos jää näin roikkumaan? esim. 1 ja 2 vuosi maksuvelvollinen, mutta sitten kun vapautettu niin tuodaan edelleen 5 rahoituslähde ja tila tieto vapautettu?

Kujala (HY): VIRTAanhan ei mene vapautettu tietoa. Vain maksettu tai maksamatta.

Karsltröm (Arcada): Kun opiskeluajan kesken vaihtuu tila, näkyy meillä maksettu. Ei muita koodeja kun emme käytä opiskeluoikeus jaksoa.

Kohtanen (CSC): VIRTAan on mahdollista tuottaa ja jos tarvii laajennuksia. Tärkeää, että ymmärretään samalla tavalla.

Kujala (HY): Ongelmana määräaikaisesti opiskeluluvan saaneita ja ovat vapautettuja. kun otamme raksin pois, tulee muuta kautta huolehtia että rasti tulee taas päälle kun ovat lukuvuosimaksuvelvollisia.

Karlström: Pitäisi alkaa tuoda useita opiskeluoikeusjaksoja, joissa olisi eri rahoituslähde. Korkeakoulujen tulee vain kehittää omia järjestelmiään.

Kohtanen (CSC): Työryhmän esityksessä oli laajennus, jota ei ole vielä toteutettu, jossa näkyisi maksun ositus, kuinka paljon maksettu ja mikä taho maksanut. Ei ole ollut keskustelua, että toteutettaisiin.

Karsltröm (Arcada): Yksi vaihtoehto uusi koodi 2 = ei enää maksuvelvollinen

Majamäki (CSC): Ei pikaisia ratkaisuja tähän. Vaatii monien toimijoiden yhteistyötä. Otetaan seuraavaan viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmään

 • No labels