Child pages
 • 6. Julkaisutyyppi D, määrittely
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

 

 Alla on OKM:lle sähköpostina tulleita kysymyksiä. Voit lisätä oman kysymyksesi "add comment" painikkeen kautta.

 

Kysymys:

Julkaisutyypin D4 määrityksessä sanotaan:

”Mikäli kokoomateoksena julkaistu D4-julkaisutyypin raportti koostuu useiden organisaatioiden tekijöistä, merkitään sen tiedot kokoomateoksen tavoin, eli yksittäiset artikkelit (myös esipuheet ja johdannot) merkitään erikseen julkaisutyyppiin D4.”

Todellako raportin osakohteet myös D4-tyyppiin eikä D2-tyyppiin (artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa)?

Vastaus:

Näin. Tutkimusraportit ovat eri asia kuin ammatilliset julkaisut, ja tarkoitus on että kaikki tutkimusraportti-tyyppiset julkaisut menisivät luokkaan D4.

 

Kysymys:

Tämä D4 aiheuttaa tosiaan harmaita hiuksia. Miksi yhteen organisaatioon kuuluvien tekijöiden raporttia käsitellään eri tavalla kuin useampiin organisaatiohin kuuluvien tekijöiden laatimaa raporttia? Tuntuu kauhean sekavalta. Vai onko tässä tosiaan jokin virhe?

Vastaus:

Yhden organisaation tekijöiden raportit ovat erityistyyppi kehittämis- tai tutkimusraporttien luokassa, koska niissä usein kaikki tekijät kuuluvat samaan tutkimusryhmään, jonka jäsenien tuottamat osakokonaisuudet kuitenkin merkitään raporttiin omina osioina. Näin ollen on luontevaa, että raporttia kohdellaan kokonaisuutena, jossa osakokonaisuuksien tekijät osallistuvat kollektiivisesti raportin tekoon.

 • No labels

4 Comments

 1. Anonymous

  Voiko toimitettua kirjaa laittaa luokkaan D5? Kirja sisältää toimittajien johdantoartikkelin ja muiden kirjoittamia artikkeleita. En laittaisi kirjaa luokkaan D5, mutta pakko kysyä.

  1. Luokka D5 sisältää monografioita. Toimitettujen kirjojen artikkelit (ml. toimittajan johdantoartikkelit) sijoitetaan luokkaan D2 (artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa).

 2. Anonymous

  "Julkaisun tai emojulkaisun ISBN -numero. Koskee julkaisutyyppejä A3, B2, C1, C2, D2, D5, E2."

  Eikö ISBN-tunnusta merkitä, jos julkaisutyyppi on D4? Vai tarkoittaako ohje, että ISBN on pakollinen vain mainituille julkaisutyypeille?

 3. Anonymous

  Ovatko sellaiset lehdet, kuten Tekniikan maailma, Tietokone, Tietoviikko ja Mikrobitti ammattilehtiä? Minusta ne ovat suurelle yleisölle tarkoitettuja, mutta jos kirjoittaja on tekniikan tai tietotekniikan alalla, niin voiko silloin kyseisiä lehtiä pitää ammatillisina?