Alla on OKM:lle sähköpostina tulleita kysymyksiä. Voit lisätä oman kysymyksesi "add comment" painikkeen kautta.

 

Kysymys:

Julkaisutyypin D4 määrityksessä sanotaan:

”Mikäli kokoomateoksena julkaistu D4-julkaisutyypin raportti koostuu useiden organisaatioiden tekijöistä, merkitään sen tiedot kokoomateoksen tavoin, eli yksittäiset artikkelit (myös esipuheet ja johdannot) merkitään erikseen julkaisutyyppiin D4.”

Todellako raportin osakohteet myös D4-tyyppiin eikä D2-tyyppiin (artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa)?

Vastaus:

Näin. Tutkimusraportit ovat eri asia kuin ammatilliset julkaisut, ja tarkoitus on että kaikki tutkimusraportti-tyyppiset julkaisut menisivät luokkaan D4.

 

Kysymys:

Tämä D4 aiheuttaa tosiaan harmaita hiuksia. Miksi yhteen organisaatioon kuuluvien tekijöiden raporttia käsitellään eri tavalla kuin useampiin organisaatiohin kuuluvien tekijöiden laatimaa raporttia? Tuntuu kauhean sekavalta. Vai onko tässä tosiaan jokin virhe?

Vastaus:

Yhden organisaation tekijöiden raportit ovat erityistyyppi kehittämis- tai tutkimusraporttien luokassa, koska niissä usein kaikki tekijät kuuluvat samaan tutkimusryhmään, jonka jäsenien tuottamat osakokonaisuudet kuitenkin merkitään raporttiin omina osioina. Näin ollen on luontevaa, että raporttia kohdellaan kokonaisuutena, jossa osakokonaisuuksien tekijät osallistuvat kollektiivisesti raportin tekoon.